Vitamina C reprezinta un ingredient cheie atunci cand vine vorba despre ritualul de ingrijire al tenului, iar acest fapt se datoreaza beneficiilor multiple pe care le ofera pielii. Incepand cu anul 2017, a devenit ingredientul cel mai cautat in produsele de ingrijire a pielii, iar acest lucru nu este deloc intamplator. Cele mai bune serumuri cu vitamina C pot oferi rezultate spectaculoase, dar pentru inceput va propunem sa cunoasteti indeaproape beneficiile si modul de utilizare al acestui ingredient cheie in rutina de ingrijire.
Beneficiile utilizarii serurilor cu vitamina C
Poate va intrebati de ce produsele cu vitamina C au devenit atat de cautate si ce beneficii reale ar putea aduce aceasta vitamina tenului. In primul rand, vitamina c prezinta importante proprietati antioxidante. Aceasta ajuta epiderma sa lupte impotriva radicalilor liberi, o protejeaza de efectele nocive ale poluarii sau chiar a radiatiilor UV si ofera pielii luminozitate.
Factorii de medii pot avea repercursiuni serioase asupra sanatatii pielii, conducand la aparitia ridurilor, piele imbatranita, ten tern si lipsit de vitalitate. Ei bine, vitamina C reprezinta unul dintre cele mai puternice ingrediente cu efect antioxidant care are capacitatea de a stimula sinteza de colagen, pentru ca pielea sa ramana ferma mai mult timp. De asemenea, vitamina C va poate ajuta sa reduceti aspectul petelor pigmentare, avand rol de uniformizare a nuantei pielii. Reuseste sa protejeze pielea de inflamatii, contribuind la refacerea mai rapida a epidermei astfel incat sa reduca rapid semnele provocate de acnee sau cosuri.
Mai mult decat atat, folosita dimineata, vitamina C poate spori eficienta protectiei solare folosind creme speciale cu factor de protectie, astfel incat pielea sa fie protejata mai bine. Vitamina C neutralizeaza efectele radicalilor liberi, sporind mecanismele de aparare ale epidermei.
Top cele mai bune seruri cu vitamina C : Recomandari 2024
Ser cu vitamina C pusa Mizon Real Vitamin C Ampoule
Serul Mizon Real Vitamin C Ampoule conține vitamina C pură și este conceput pentru a controla sinteza melaninei, prevenind astfel pigmentarea pielii. Acesta oferă un ten impresionant, având un rol antioxidant puternic, diminuează pistruii și menține o hidratare intensă la nivelul dermei. Formula sa se aplică ușor și blând, fără a lăsa o senzație lipicioasă, redând strălucirea naturală a tenului și oferindu-i un aspect luminos și curat. Produsul este testat dermatologic, asigurând siguranța și eficacitatea acestuia.
Serum cu vitamina C Sesderma
Serumul de fata C-Vit de la Sesderma este un produs anti-imbatranire, iluminator, hidratant si calmant. Imbogatit cu vitamina C stabilizata, acest ser ajuta la reducerea ridurilor si a liniilor fine, oferind in acelasi timp un aspect luminos si radiant pielii. Formula sa avansata hidrateaza intens, imbunatatind elasticitatea si fermitatea tenului, in timp ce calmeaza pielea sensibila sau iritata. Ideal pentru toate tipurile de ten, serumul C-Vit este perfect pentru a obtine un ten tanar, stralucitor si bine hidratat.
Ser cu vitamina C Purito Pure
Serul cu vitamina C de la Purito este un produs esential pentru ingrijirea pielii, conceput pentru a uniformiza aspectul pielii si a imbunatati elasticitatea acesteia. Acesta calmeaza pielea si contribuie la mentinerea sanatatii tenului, oferind un efect de iluminare si ajutand la estomparea hiperpigmentarii si la imbunatatirea tonusului. Formula sa avansata stimuleaza productia de colagen, contribuind astfel la o piele mai ferma si mai tanara. Serul este ideal pentru toate tipurile de ten si se integreaza usor in orice rutina de ingrijire.
Ser cu vitamina C Kiehl’s Powerful-Strength Line-Reducing Concentrate
Serul antirid cu Vitamina C de la Kiehl’s ofera pielii un aspect mai luminos si reduce vizibil aparitia liniilor fine si a ridurilor. Noua formula contine 10.5% Acid L-Ascorbic, 2% Ascorbyl Glucoside si Acid Hialuronic, ingrediente care contribuie la retexturizarea pielii si la diminuarea aspectului porilor. De asemenea, pielea se simte mai ferma, beneficiind de proprietatile antioxidante si hidratante ale serului.
Ser cu Vitamina C si Acid Hialuronic Eladerm
Serul cu Vitamina C lipozomala de la Eladerm este un tratament eficient pentru toate tipurile de ten. Formulat cu ascorbil palmitat, o varianta stabila si liposolubila a vitaminei C, acest ser ofera protectie antioxidanta si hidratare intensa, ajutand la combaterea semnelor de imbatranire si la restabilirea sanatatii pielii. Cu o concentratie de 10% de complex de Vitamina C lipozomala, acest ser promite rezultate vizibile si de lunga durata.
Ser cu vitamina C Bioderma
Bioderma Pigmentbio C-Concentrate este un ser puternic formulat pentru a combate petele pigmentare in toate etapele formarii lor. Actionand preventiv impotriva aglomerarii de melanina, acest ser hraneste, ilumineaza si revitalizeaza tenul, optimizand in acelasi timp regenerarea celulara. Cu o textura de tip gel care se absoarbe rapid, este testat dermatologic si medical si are un parfum discret, oferind o solutie eficienta si placuta pentru un ten uniform si radiant.
Ser intensiv antioxidant cu vitamina C pura ACM Duolys
Serul ACM Duolys Hyal contine 5% vitamina C pura, vitamina E, vitamina B5 si acid hialuronic, luptand eficient impotriva semnelor de imbatranire precum ridurile si petele. Formula sa protejeaza vitamina C intr-un ambalaj special, mentinandu-i proprietatile active, iar efectul antioxidant al vitaminei C ofera pielii un aspect mai tanar si mai stralucitor.
Ser cu vitamina C Some By Mi Galactomyces Pure Vitamin C Glow Serum
Some By Mi Galactomyces Pure Vitamin C este un adevarat elixir pentru piele. Cu o formula inovatoare, acest ser ilumineaza si hidrateaza pielea obosita, oferindu-i un aspect revigorat si radiant. Cu proprietati puternice de combatere a petelor pigmentare cauzate de expunerea la soare, acest ser nu numai ca uniformizeaza nuanta tenului, dar si reducand ridurile si liniile fine, lasand pielea elastica si neteda. Textura pielii este imbunatatita, iar efectul calmant asupra tenului deteriorat de radiatiile UV este remarcabil. Cu o revigorare profunda si o stralucire din interior, acest ser nu lasa o senzatie lipicioasa, oferind doar o piele stralucitoare si sanatoasa.
Ser cu vitamina C Rilastil Intense C Gel-Ser Contrat
Rilastil Intense C Gel-Ser este un tratament revolutionar pentru toate tipurile de ten, inclusiv cel mai sensibil. Formulat cu vitamina C High Tech si acid hialuronic, acest gel-ser asigura o hidratare profunda si imbunatateste textura pielii, reducand aspectul liniilor fine si al ridurilor. Fiind fara derivate din grau, este potrivit pentru persoanele cu intoleranta la gluten, iar formula noncomedogenica previne blocarea porilor, lasand pielea neteda si catifelata. Testat dermatologic si hipoalergenic, acest produs este sigur si eficient, oferind rezultate vizibile si un ten sanatos si stralucitor.
Ser cu vitamina C Eurcerin Hyaluron-Filler
Eucerin Hyaluron-Filler Vitamin C Booster este un produs inovator ce previne imbatranirea prematura a tenului. Formula sa avansata combina acidul hialuronic si vitamina C pentru a conferi pielii un aspect proaspat si radiant. Acest booster fortifica si netezeste tenul, iar textura sa usoara se absoarbe rapid, oferind rezultate vizibile si durabile.
Tipuri de vitamina C
La prima vedere, poate parea un ingredient usor de utilizat, insa cele care folositi de mai mult timp produse care contin aceasta vitamina, cel mai probabil stiti deja ca este un ingredient extrem de instabil, care oxideaza foarte repede, fiind sensibil la expunerea la aer si lumina. Vestea proasta este ca nu toate formele de vitamina C reusesc sa patrunda in piele, din cauza faptului ca au dimensiuni moleculare prea mari. Prin urmare, ar fi ineficient daca ai presa o capsula cu vitamina C pentru a o adauga in crema de fata, efectele fiind zero.
Pentru a putea penetra cat mai bine pielea, serul cu vitamina C trebuie sa aiba o formula potrivita si, foarte important, este ambalajul produsului pentru a nu oxida rapid. Ideal ar fi ca produsul pe care il alegeti sa aiba o formula cat mai stabila, eventual, un ambalaj cu sistem de dozare pentru a impiedica patrunderea aerului sau chiar va puteti orienta catre doze unice, cum sunt fiolele.
Vitamina C poate fi gasita in mai multe forme si anume:
- L-ascorbic acid
- Sodium ascorbyl
- Phosphatem ascorbyl palmitate
- Retinyl ascorbate
L-ascorbic acid sau Vitamina C pura reprezinta cea mai studiata forma, drept pentru care exista cele mai multe dovezi referitoare la beneficiile semnificative pe care le ofera pielii, fiind denumit si the king of vitamin C. Este un ingredient puternic recomandat de medicii dermatologi, ce ajuta la imbunatatirea texturii si stralucirii pielii, ameliorand liniile fine si ridurile.
Vitamina Cg sau Ascorbyl Glucoside reprezinta un derivat al vitaminei C oferind protectie antioxidanta, ajutand la reducerea semnelor vizibile ale imbatranirii.
Vitamina C activata reprezinta un derivat de vitamina C foarte cunoscut pentru porprietatile sale de ameliorare, dar si de prevenire a petelor pigmentare. Este o forma puternica ce patrunde eficient in piele ajutand la uniformizarea nuantei tenului si a aspectului acesteia.
Cum introducem vitamina C in rutina?
Fiind un ingredient activ, serul cu vitamina C trebuie introdus treptat in rutina, pentru a vedea si cum reactioneaza pielea. De asemenea, daca in rutina ai produse ce contin acizi AHA, BHA, niacinamide sau retinol, este important de stiut faptul ca nu se pot combina. Ar fi de preferat sa le folositi pe rand, nu in aceeasi rutina.
Vitamina C poate fi folosita atat dimineata, cat si seara, insa folosita dimineata, aceasta ajuta la potentarea produselor cu SPF, crescand eficienta acestora. SPF este un produs care nu ar trebui sa lipseasca din rutina nimanui, iar impreuna cu vitamina C, vor oferi o protectie foarte buna pielii.
Unele variante de serumuri au o textura lejera sau chiar lichida care se aplica usor, intrand foarte rapid in piele, astfel ca sunt usor de introdus in rutina de ingrijire.
Cum alegem produsele cosmetice cu vitamina C?
Asa cum spuneam anterior, vitamina C nu are o concentratie foarte stabila, motiv pentru care serul cu vitamina C trebuie ales cu foarte mare atentie. In general, vitamina C trebuie sa fie mentionata printre primele ingrediente pe eticheta produselor, acestea fiind mentionate in ordine descrescatoare, in functie de concentratia pe care o au in produsul respectiv. In principiu, pentru rezultate vizibile, sunt recomandate variante de produs cu concentratii de vitamina C de minim 10%. Insa, daca nu ati mai folosit produse cu vitamina C sau aveti un ten destul de sensibil, ar fi indicat sa optati pentru variante cu concentratii mai mici, pe care le puteti creste treptat.
Stabilitatea este o provocare majora in formularea serurilor cu vitamina C, in special atunci cand se utilizeaza acid ascorbic. Factorii care afecteaza stabilitatea includ:
- Expunerea la lumina si aer: Vitamina C este foarte sensibila la oxidare, care este accelerata de expunerea la lumina si aer. Ambalajul trebuie sa fie opac si etans pentru a minimiza contactul cu aerul.
- Concentratia: Concentratiile tipice de acid ascorbic in seruri variaza intre 10% si 20%. Concentratiile mai mari pot oferi beneficii suplimentare, dar si un risc crescut de iritatie si instabilitate.
- Antioxidanti aditionali: Pentru a imbunatati stabilitatea, formularile pot include antioxidanti aditionali, cum ar fi vitamina E (tocoferol) si acid ferulic, care ajuta la stabilizarea vitaminei C si la prevenirea oxidarii.
Totodata, este foarte important tipul ambalajului cu care este prevazut produsul. Sticlele intunecate sunt o optiune buna intrucat nu permit luminii sa patrunda si sa degradeze vitamina C. De asemenea, ambalajele opace pot oferi, deopotriva, o protectie buna impotriva luminii. Iar ambalajele airless sunt special gandite pentru minimizarea expunerii la aer, folosind un mecanism care impiedica patrunderea aerului in flacon.
Mituri despre vitamina C in cosmetica
– Cu cat concentratia de Vitamina C este mai mare cu atat este mai bine. Cu toate ca in aparenta un nivel mai mare de vitamina C ar putea oferi beneficii pe masura, de fapt, aceste formule pot sensibiliza tenul sau daca nu au o formula stabila, pot fi ineficiente. Cand folositi produse cu concentratii prea mari, pielea poate fi foarte usor sensibilizata.
– Serumurile cu Vitamina C realizate in casa sunt la fel de eficiente ca cele din comert. Asa cum spuneam Acidul L-Ascorbin este un ingredient extrem de instabil, ce poate oxida imediat in momentul expunerii la lummina, aer sau caldura, devenind astfel ineficient. Vitamina C este destul de greu de stabilizat chiar si in serumurile din comert si trebuie formulata astfel incat sa aiba un nivel de pH specific pentru a fi eficient si benefic pielii.
– Serumurile cu Vitamina C sunt fotosensibilizante. De fapt, vitamina C potenteaza efectele produselor cu factor de protectie, ajutand la consolidarea barierei de aparare a pielii. Specialistii chiar recomanda folosirea vitaminei C dimineata, inainte de aplicarea cremei cu SPF.
– Serumurile cu Vitamina C nu sunt recomandate pentru ten sensibil. Ceea ce face diferenta in acest context, se refera la concetratia produsului si la frecventa de utilizare. Serumurile cu vitamina C pot fi folosite si de catre persoanele cu ten sensibil, in concentratii mai mici, introducandu-l treptat in rutina. In acest caz, ar fi utila si vizita la un medic dermatolog.
– Serumurile cu Vitamina C se aplica doar dimineata. Daca anterior desfiintam un mit care sustinea ca vitamina c ar sensibiliza pielea, de aceasta data, regasim un alt mit care ar sustine ca un astfel de produs ar trebui folosit doar dimineata. Ei bine, am mentionat mai devreme faptul ca ajuta cremele cu factor de protectie, insa aceasta nu inseamna ca serumul cu vitamina C nu poate fi folosit si seara. Il puteti folosi in orice moment al zilei doriti cu conditia de a nu interfera cu ingredientele cu care nu este compatibila.
Intrebari frecvente despre serumuri cu vitamina C – FAQ
Cum aplicam serul cu vitamina C?
Serul se aplica pe pielea curata si uscata, de regula, dimineata. Aplicati cateva picaturi si masati usor pe fata si gat, evitand zona ochilor. Asteptati cateva minute pentru o absorbtie completa dupa care continuati cu crema hidratanta si/sau crema cu factor de protectie solara.
Serul cu vitamina C se foloseste in rutina de dimineata sau de seara?
Serul cu vitamina C poate fi folosit oricand. Recomandarea mea este sa o folositi dimineata pentru ca potenteaza si mai multe efectele produselor cu factor de protectie solara.
Exista efecte secundare pe care le poate provoca vitamina C?
In principiu, serurile cu vitamina C sunt sigure pentru majoritatea tipurilor de piele, insa exista si persoane care s-ar putea sa nu tolereze si sa experimenteze roseata sau uscaciune. In acest caz, este indicat sa opriti utilizarea produsului.
Poate fi aplicat serul cu vitamina C impreuna cu alte produse de ingrijire a pielii?
Sigur ca da. Vitamina C poate fi combinata cu o multitudine de produse, de pilda, cu serurile cu acid hialuronic, serurile cu niacinamida, centella asiatica si asa mai departe. Nu se combina cu acidul glicolic sau retinoizii.
Cum trebuie pastrat serul cu vitamina C?
Vitamina C este sensibila la lumina si aer, de aceea, in general, pastram serul intr-un loc racoros si intunecat. Exista formule care necesita depozitarea chiar si in frigider.
In cat timp pot observa rezultate?
Rezultatele variaza in functie de tipul pielii si de problemele cu care va confruntati. De regula, imbunatatirile in ceea ce priveste textura si luminozitatea pielii pot fi observate in cateva saptamani. Pentru estomparea petelor pigmentare sau reducerea ridurilor, este nevoie de utilizare constanta chiar si cateva luni.
Pot folosi serul cu vitamina C pe termen lung?
Sigur ca da. Asa cum spuneam, serumurile cu vitamina C ofera multiple beneficii inclusiv antioxidante, stimuleaza productia de colagen, ceea ce este excelent pe termen lung.
Ce alte ingrediente potenteaza efectele vitaminei C intr-uns er?
Ingrediente precum vitamina E si acidul feluric sunt cunoscute pentru capacitatea de a potenta vitamina C, ajutand la stabilizarea acesteia.
Pot folosi serul cu vitamina C in sarcina?
In general, serul cu vitamina C este sigur pentru a fi folosit in timpul sarcinii, insa cel mai bine intrebati medicul specialist.
De mult timp nu imi mai lipseste din rutina vitamina C. Am incercat multe variante pana sa ajung sa ma impresioneze unul, iar ca textura cel mai bine rezonez cu Eladerm si Sesderma. Pe de alta parte, am ramas super dezamagita de Revox :(. Stiu ca nu este in lista aceasta (nici nu ar fi meritat sa fie), insa am vazut multe fete cumparand-o.
Iubesc Vitamina C de la ACM
Serul de la Eladerm si cel de la ACM sunt in topul preferintelor mele :X