Crema cu SPF ar trebui sa faca parte din rutina fiecaruia dintre noi, importanta sa fiind una nemarginita. Expunerea indelungata la soare, fara protectie solara, poate fi foarte periculoasa, in mod deosebit, vara cand radiatiile ultraviolete sunt extrem de puternice. Este cunoscut faptul ca razele UV sunt responsabile pentru aparitia cancerului de piele, dar si imbatranirea prematura a pielii.
Despre SPF si importanta sa
SPF este prescurtarea de la Sun Protection Factor si este indicatorul utilizat la scara larga pentru a evalua capacitatea de portectie a cremelor de fotoprotectie.
Daca va confruntati cu o piele care este predispusa la o inrosire semnificativa sau, si mai rau, care se arde cu usurinta inca din primele 10 minute de expunere la soare, atunci trebuie sa stiti ca aplicarea unui SPF de 15 va intarzia arusa de 15 ori, aceasta aparand in conditiile utilizarii adecvate a cremei dupa 150 de minute. Daca folositi un SPF 50, protectie de arsura poate dura pana la 500 de minute. Sigur ca calculele sunt aproximative si nu este de ajuns sa aplicati crema o singura data, dupa care sa va expuneti toata ziua la soare.
Crema cu factor de protectie 30 filtreaza pan ala 96.7% din radiatii, in timp ce un SPF de 50 filtreaza 98% dintre radiatii. In acelasi timp, un SPF 15 ofera portectie de 93% impotriva radiatiilor UV.
Gradul de protectie al fiecarei creme este determinat de teste de laborator. Exista voluntari umani care sunt implicati, iar crema cu protectie solara se aplica pe zone nebronzate ale corpului. Ulterior, pielea va fi acoperita cu protectie solara si va fi expusa la lumina soarelui simulata prin lampi UV. Prin masuratorilor realizate, se calculeaza raportul dintre durata minima ce produce eritem cand este aplicata crema, respectiv durata minima ce produce eritem fara aceasta crema cu SPF.
In anul 1801, fizicianul Johan WIlhelm Ritter a descoperit razele UV care sunt un tip de radiatii electromagnetice produse de soare. In functie de lungimea de unda exprimata in nanometri, razele UV pot fi cuprinse intre 100-400 nm: UVC lungime de 100-290 nm blocate de stratul de ozon, raze UVA cu lungime de 320-400 nm si raze UVB cu lungime de 290-320 nm.
Razele care ajung pe pamant si ne afecteaza pielea sunt UVA in procent de 95-98% si UVB in procent de 2-5%. Acestea pot cauza arsuri insemnate sau chiar cronice la nivelul pielii.
Razele UVA pot patrunde prin geamuri si sunt asociate cu probleme ale pielii pe termen lung, cauzand chiar si imbatranirea prematura si aparitia ridurilor. Cele mai semnificative efecte asupra pielii sunt inflamatia, pigmentarea, fotoimbatranirea, imunosupresia si carcinogeneza.
Razele UVB nu pot patrunde prin geamuri. Insa, pe langa arsurile solare si hiperpigmentari, poate provoca cancer de piele.
Cele mai bune creme cu SPF pentru corp
Avene Sun SPF 50 lapte corp adulti
L’Erbolario Spray Sun SPF50 fata si corp
Rilastil Wet Skin Spray SPF 50 Sun System
Shiseido Sun Care Expert Sun Protector Face & Body Lotion SPF 50
La Roche-Posay Anthelios Eco Tube lotiune SPF 50
COCOSOLIS Natural Sunscreen Lotion crema SPF 30
SVR Sun Secure Lapte SPF 50
Altruist Family Sunspray SPF 50
Evy Technology Spuma de fata si corp SPF 50
Bioderma Photoderm Spray SPF50
Uriage Bariesun Spray Uscat SPF 50
\
La Roche-Posay Anthelios SPF 30 Spray invizibil
Reguli de aplicare a protectiei solare
Pentru a fi pe deplin protejati de efectele negative ale radiatiilor UV, este important sa puneti accent si pe cateva reguli de aplicare si utilizare a cremei.
In primul rand, analizati textura produsului. Exista o multitudine de texturi, care pot fi aplicate foarte bine atat pe corp, cat si pe fata. Pe corp puteti aplica formule crema, spray sau ulei, insa pe fata ar fi de preferat crema sau spray-ul.
Fiti atenti si la medicamentele pe care le administrati in raport cu expunerea la soare. Unele dintre ele va pot fotosensibiliza pielea, iar aceasta nu va fi la fel de bine protejata nici daca utilizati SPF. Medicamentele cu un astfel de efect contin ca substanta activa isotretinoinum.
Decodarea indicelui de protectie solara ce insoteste fiecare crema. Daca o crema are indicele 30 inseamna ca puteti sta la soare 30 de minute fara risc. Acest indice ar trebui sa fie cel minim pentru persoanele cu piele mai sensibila. De asemenea, daca transpirati abundent sau intrati in apa, nu uitati sa reaplicati de fiecare data, cu atat mai mult daca nu discutam despre formule waterproof. Mai mult decat atat, verificati daca produsul pe care il alegeti ofera protectie UVA, cat si UVB.
Eficienta cremei cu protectie solara este determinata si de aplicarea ins ine. Daca discutam despre creme minerale, aceasta trebuie aplicata indata ce te expui la soare, in timp ce texturile chimice necesita un interval de 20 de minute pentru a actiona si pentru a fi absorbite complet in piele.
Aplicati o cantitate generoasa de SPF pe fiecare parte a corpului, inclusiv pentru zonele greu accesibile.
Pentru a fi mereu in siguranta si protejati, reaplicati un strat de siguranta. Daca discutam despre expunerea la plaja, atunci reaplicarea ar trebui sa fie si mai frecventa, cu o cantitate optima de produs. Daca inotati, indepartati surplusul de apa, si aplciati crema si, nu uitati, protectia solara este obligatorie pe tot parcursul anului, inclusiv la schi!
[…] in cazul cremelor cu SPF si atunci cand vine vorba despre cremele hidratante de corp, trebuie sa avem in vedere cateva […]
[…] pentru perioade indelungate. Totodata, chiar si atunci cand este innorat trebuie sa folosim si noi creme cu SPF, caci inclusiv adultii sunt predispusi la arsuri si alte probleme provocate de radiatiile […]