Apa termala este un tip de apa minerala ce provine din adancul scoartei terestre fiind lipsita de bacterii si poluare. Pana sa ajunga la suprafata sub forma de izvor, colecteaza sarurile minerale si dioxidul de carbon, transformandu-se intr-un remediu pentru o gama variata de afectiuni. In functie de traseul pe care il parcurge, apa termanala poate avea o compozitie diferita si poate fi mai mult sau mai putin ionizata. Mai mult decat atat, exista centre autorizate care utilizeaza apa termala in mod special pentru tratarea anumitor boli de piele.
Apa termala mai este denumita si apa vie datorita beneficiilor pe care le ofera pielii, in ceea ce priveste hidratarea si revitalizarea acesteia. In plus, pe piata putem gasi o gama destul de variata de produse cosmetice ce au in compozitie apa termala.
Principalele proprietati ale apei termale sunt:
- lipsa de bacterii din compozitia sa
- provine de la mare adancime preluand saruri minerale si oligoelemente
- este considerata pura
- este apreciata pentru proprietatile terapeutice, in special, asupra pielii – ajuta la cicatrizare si previne aparitia iritatiilor
Prezinta in compozitie cupru care are rol antiseptic, siliciu cu rol antioxidant, calciu cu rol astringent, magneziu care ajuta la regenerarea pielii, potasiu cu rol de hidratare, strontiu cu rol de ameliorare a iritatiilor, fier care contribuie la vindecarea ranilor, mangan care trateaza inflamatiile si amelioreaza ridurile fine.
Apa termala poate fi folosita pentru calmarea arsurilor solare si protejarea pielii, calmarea pielii inrosite, ameliorarea iritatiilor, dupa epilare, pentru fixarea machiajului, pentru revigorarea pielii si a senzatiie de reimprospatare, dupa barbierit si chiar pentru calmarea iritatiilor sugarilor.
Top cele mai bune ape termale : Recomandari 2024
Apa termala Avene
Ingrediente active: Bogata in oligo-elemente, slab mineralizata (266 mg/l), bogata in ioni de siliciu (10.6 mg/l), profil de ioni de bicarbonate, raport calciu/magneziu = 2, bacteriologic pura
Apa termala La Roche-Posy
Ingrediente active: Bicarbonati 369mg, Calciu 160mg, Silicati 30mg, Seleniu 60µg, Zinc 22µg, Cupru 5µg, Reziduu uscat la 180 grade Celsius 440mg.
Apa termala Uriage
Contine in proportie de 100% apa termala Uriage, saruri minerale si oligoelemente.
Apa termala Ivatherm
Este bogata in minerale si oligoelemente esentiale pentr piele – calciu, cupru, znc, fier, mangan, magneziu, seleniu.
Apa termala Vichy
Contine 15 minerale rare, ce combat efectele agresiunii mediul pentru un aspect mai sanatos.
Apa termala Evian
Ofera hidratare, tonifiere si reimprospatare, putand fi folosit pentru orice tip de piele fiindca are un PH neutru.
Cum alegem cele mai bune ape termale : Ghid de achizitie
Cele mai bune ape termale sunt recunoscute pentru beneficiile multiple pe care le ofera pielii, fiind bogate in minerale si oligoelemente. Acestea au capacitatea de a calma pielea, de a o hidrata si revitaliza. Atunci cand alegem un astfel de produs, este bine sa tinem seama de mai multe aspecte:
Compozitia apelor termale
Apa termala prezinta o compozitie unica de minerale si oligoelemente, oferind proprietati specifice:
- Calciu – calmeaza si repara pielea sensibila.
- Magneziu – stimuleaza regenerarea celulara si combate stresul oxidativ.
- Bicarbonat – prezinta efect antiinflamator, ajutand la echilibrarea pH-ului pielii.
- Seleniu – este un puternic antioxidant, ce protejeaza pielea impotriva radicalilor liberi.
Identificarea nevoilor specifice ale tenului
In functie de tipul tenului pe care il aveti si de nevoile specifice al acestuia, apele termale pot fi alese astfel:
- Ten sensibil si iritat. Sunt benefice apele termale cu continut ridicat de calciu si magneziu. Aceste minerale prezinta proprietati calmante si reparatoare.
- Ten uscat. Sunt recomandate apele termale bogate in bicarbonat, ajutand la hidratarea si mentinerea barierei de protectie a pielii.
- Ten gras si acneic. Ar fi bine sa optati pentru ape termale cu zinc care ofera proprietati astringente, controland sebumul.
- Ten matur si expus la poluare. Apele termale cu seleniu sunt potrivite pentru protectia antioxidanta si regenerarea celulara.
Provenienta apelor termale
Provenienta apei termale poate fi un indicator pentru a determina tipul de minerale predominente, respectiv beneficiile pe care le-ar aduce pielii. Iata cateva exemple populare:
- Avène (Franta) – apa termala este calmanta si anti-iritanta, fiind potrivita pentru persoanele cu pielea sensibila.
- La Roche-Posay (Franta) – apa termala este bogata in seleniu si este potrivita pentru proprietatile sale antioxidante.
- Vichy (Franta) – apa termala este imbogatita cu 15 minerale rare, fiind recomandata pentru intarirea si regenerarea pielii.
- Uriage (Franta) – apa termala este izotonica si foarte hidratanta, excelenta pentru orice tip de ten.
Recomandari dermatologice
Sunt de preferat produsele care au la baza avize din partea dermatologilor si studii clinice dovedite. Multe brand-uri de apa termala au fost testate clinic demonstrandu-si eficacitatea.
Astfel, ar fi bine sa verificati daca apa termala este recomandata de dermatologi. In plus, pentru un plus de informare, puteti citi studii clinice disponibile.
Ambalare si aplicare
Apa termala este disponibila in diverse forme de ambalare. Putem gasi apa termala tip spray care este foarte usor de folosit si extrem de practica pentru utilizari multiple pe parcursul zilei.
Apa termala in flacoane poate fi folosita pentru comprese sau spalari faciale.
Rutina de ingrijire
Puteti integra cu destul de mare usurinta apa termala intr-o rutina de ingrijire a tenului. O puteti folosi dupa curatarea fetei, pentru calmarea si hidratarea pielii.
De asemenea, o puteti folosi pentru a imbunatati absorbtia produselor hidratante, cum ar fi serumurile cu acid hialuronic. Pulverizat intai putina apa termala pe ten, dupa care aplicat serul dorit.
Pe parcursul zilei, puteti reimprospata sau calma pielea, mai ales daca sunteti expusi la medii uscate sau poluate.
Cum poti folosi apa termala
Important de retinut este faptul ca apa termala poate fi folosita pe orice tip de piele si orice tip de ten. Puteti aplica un jet de apa termala dupa curatarea tenului inainte de aplicarea serului cu acid hialuronic. Aceasta ajuta la mentinerea apei in straturile profunde ale pielii, imbunatind nivelul de hidratare. In final, totul trebuie sigilat cu o crema hidratata adecvata tipului de ten.
Pentru barbatii care aleg sa foloseasca apa termala, aceasta este excelenta dupa barbierit. Ofera un efect intens de calmare si previne iritatiile.
In cazul arsurilor solare, care ar fi de evitat, insa daca apar, puteti pulveriza apa termala pe zonele afectate pentru a ameliora disconfortul.
In ceea ce priveste bebelusii, pielea acestora ese foarte sensibila, motiv pentru care iritatiile pot aparea frecvent. De aceea, puteti utiliza o apa termala de calitate care vine in completarea produselor obisnuite. Va spori efectul acestora si va grabi procesul de vindecare.
Daca te confruncti cu o zgarietura sau eczema superfciala, poti pulveriza constant apa pe suprafata acesteia si vei observa ca se va vindeca mai rapid.
Aplicarea corecta a apei termale presupune pulverizarea de la o distanta de circa 35-40 cm. In acest fel, sunt eliberate picaturile microscopice care patrund in straturile profunde ale epidermei, contribuind la buna hidratare a acesteia. Dupa aproximativ 30 de secunde de la pulverizare este inidcat sa indepartezi excesul de apa ramas pe piele cu un servet uscat sau un prosop curat prin miscari de tapotare. Nicioadata nu agita tubul cu apa termala inainte de utilizare.
Intrebari frecvente despre apa termala : FAQ
Ce beneficii mi-ar putea aduce o apa termala in rutina de ingrijire
Apa termala poate ajuta foarte mult pielea, astfel ca aceasta va reduce inflamatiile si va calma pielea, va oferi un plus de hidratare si revigorare, va proteja impotriva radicalilor liber si va accelera procesul de vindecare al ranilor si iritatiilor.
Cum sa folosesc apa termala?
Apa termala poate fi folosita in mai multe moduri. De pilda, o puteti pulevriza direct pe fata pentru revigorare si hidratare. O puteti folosi ca toner dupa curatarea tenului sau integra in rutina pentru potentarea efectelor altor produse. In plus, o puteti folosi si dupa epilat pentru calmarea iritatiilor.
Este apa termala potrivita pentru orice tip de piele?
Da, apa termala este, in general, potrivita pentru orice tip de piele. Gratie proprietatilor sale calmante si non-iritante, poate fi folosita cu succes chiar si pe pielea sensibila, pielea predispusa la roseata, iritatii sau afectiuni dermatologice.
Pot folosi apa termala pentru fixarea machiajului?
Da, puteti pulveriza un strat fin de apa termala peste machiaj pentru a il fixa si a ii oferi un aspect proaspat si natural.
Care sunt diferentele intre marcile de apa termala?
Diferentele constau in compzoitia minerala specifica fiecarui izvor de apa termala. De pilda, unele ape pot avea un continut mai mare de seleniu, calciu sau magneziu, fiecare avand beneficii specifice pielii.
Trebuie sa agit sticla inainte de pulverizarea apei termale?
Este recomandat sa nu agitati sticla inainte de pulverizare. Recipientele de apa termala sunt sub presiune permitand o pulverizare fina si uniforma. Agitarea poate creste presiunea in recipient conducand la o pulverizare mai puternica, iar ulterior, produsul ramas in interior nu va mai putea fi pulverizat.
Apa termala are termen de valabilitate?
Da, ca toate produsele cosmetice, apa termala are un termen de valabilitate. Este important sa verificati data de expirare de pe ambalaj si sa folositi produsul inainte de aceasta data pentru a beneficia de toate proprietatile sale.
Pot folosi apa termala in loc de crema hidratanta?
Apa termala poate ajuta la hidratarea temporara a pielii, dar nu poate inlocui complet o crema hidratanta. Pentru o hidratare optima, este recomandat sa folositi apa termala impreuna cu produsele de ingrijire a pielii pe care le folositi in mod obisnuit.
[…] Dupa ce toner-ul a patruns bine in piele, puteti aplica serul cu acid hialuronic, dar nu inainte de a umezi tenul. Puteti umezi tenul pulverizand apa termala. In acest sens, recomanda o varianta de apa termala din recomandarile de top cu cele mai bune ape termale. […]