Ten

Cei mai buni exfolianti pentru ten

5
(39)

Exfolierea tenului constituie un pas esential in rutina de ingrijire a pielii ajutand la indepartarea celulelor moarte, stimland regenerarea si imbunatatirea texturii pielii. In acest articol vom discuta despre importanta exfolierii tenului, tipurile de exfolianti si cum alegem cei mai buni exfolianti pentru ten si nevoile acestuia.

De ce este important sa exfoliem regulat tenul?

Pielea trece printr-un proces continuu de regenerare celulara, in care celulele moarte sunt inlocuite cu unele noi. Cu toate acestea, pe masura ce inaintam in varsta, regenerarea celulara incetineste, astfel ca celulele moarte se pot acumula pe suprafata pielii, facand-o sa arate terna si neuniforma.

Exfolierea ofera multiple beneficii. In primul rand, prin indepartarea celulelor moarte, curata porii si reduce riscul de formare a punctelor negre si a cosurilor. De asemenea, pielea devina mai fina, mai catifelata si mai luminoasa imbunatatind textura acesteia.

Prin exfolierea pielii, liniile fine si ridurilor sunt reduse asigurand o mai buna elasticitate. In plus, este imbunatatinta si absorbtia produselor de ingrijire caci o piele exfoliata permite o penetrare mai profunda a serurilor, cremelor si a altor produse de ingrijire.

Top cei mai buni exfolianti pentru ten : Recomandari

Exfoliant fata Kiehl’s Epidermal Re-Texturizing Micro-Dermabrasion

Verifica stoc si pret

Este un exfoliant de mirodermabraziune potrivit pentru majoritatea tipurilor de ten, oferind o exfoliere eficienta. Pielea devina mai fina si mai neteda. Se recomanda utilizarea de trei ori pe saptamana pentru reducerea vizibila a depigmentarilor pielii si micile semne de pe fata, maini si decolteu. De asemenea, pe termen lung poate ameliora liniile fine si porii dilatati.

Exfoliant fata RNW Gel Peeling

Verifica stoc si pret

Contine celuloza, BHA si PHA indepartand intr-un mod delicat celulele de piele moarta. Are o textura gel lejera, usopr uleioasa continand 3% uleiuri. Exfoliaza delicat tenul si mentine pielea hidratata dupa clatire. Este potrivit pentru tenul sensibil si uscat caci hidrateaza pielea datorita continutului de panthenol, extract de miere si trehaloza.

Toner exfoliant Cosrx cu AHA-BHA

Verifica stoc si pret

Este un toner lejer potrivit pentru exfolierea izilnica. Avand o formula cu pH scazut, reimprospateaza si inmoaie pielea prevenind aparitia punctelor albe si a celor negre. Contine apa minerala pentru mentinerea pielii sanatoase, AHA pentru a imbunatati tonusului si BHA pentru netezirea pielii.

Exfoliant fata Ivatherm Ivapur

Verifica stoc si pret

Este un gel exfoliant destinat tenului gras, mixt sau chiar sensibil. Are o textura gel lejera ce contine microparticule exfoliante, ce ofera o curatare delicata, dar eficienta. Contine acid glicolic care are actiune exfolianta imbunatatind textura pielii, zincidone ce normalizeaza secretia de sebum si previne aparitia cosurilor, dar si apa termala Herculane cu proprietati calmante si hidratante.

Exfoliant ser pentru fata Alchemy Peeling Plus

Verifica stoc si pret

Asigura exfoliere profunda, avand efect keratolitic si seboreglator. Este recomandat pentru persoanele cu ten gas sau cu tendinta acneica, piele ingrosata, semne, cicatrici post acnee. Retextureaza aspectul pielii micsorand dimensiunea porilor. Contine acid lactic, acid citrici, acid salicilic si acid mandelic.

Exfoliant pentru fata Bioderma Sébium

Verifica stoc si pret

Este un exfoliant gel potrivit pentr utenul gas, cu probleme sau mixt. Previne aparitia cosurilor, ilumineaza tenul, netezeste suprafata tenului si regleaza productia de sebum. FLuidactiv actioneaza asupra cantitatii de sebum, acidul glicolic imbunatateste fermitatea, iar acidul salicilic stimuleaza circulatia celulelor in piele avand si efect antiinflamator.

Exfoliant The Ordinary AHA 30% + BHA 2%

Verifica stoc si pret

Este un peeling ce asigura o exfoliere atat la suprafata, cat si in profunzimea tenului. Ofera tenului un aspect mai luminos, o nuanta mai uniforma, deblocheaza porii si netezeste textura neuniforma. Pe langa acizii AHA si BHA contine si pantenol, extract de mocrcov, extract de piper tasmanian si polimer de acid hialuronic.

Cum alegem cei mai buni exfolianti pentru ten: Ghid de achizitie

Este foarte important sa alegem cel mai buni exfolianti pentru ten astfel incat sa obtinem efectul dorit intr-un timp cat mai scurt. Pentru aceasta, ar trebui sa luati in considerare mai multe aspecte:

Tipuri de exfolianti

Putem alege intre doua variante de exfolianti si anume: exfolianti mecanici si exfolianti chimici. Fiecare tip presupune avantaje si dezavantaje, alegerea trebuind adaptata in functie de tipul tenului si sensibilitatile acestuia.

Exfoliantii mecanici presupun indepartarea celulelor moarte prin frecare. Exemple comune presupun scruburile faciale, buretii de konjac, periutele de curatare a fetei si manusile exfoliante. Sunt eficienti in indepartarea stratului superficial de celule moparte oferind rezultate imediate. Pot fi utilizati ocazional pentru o curatare mai profunda, insa pot fi prea abrazivi pentru pielea sensibila sau pentru un ten acneic caci pot provoca iritatii si inflamatii.

Exfoliantii chimici utilizeaza acizi sau enzime pentru descompunerea celulelor moarte fara a freca sau traumatiza pielea. Acestia se impart in m ai multe subcategorii:

  • AHA (Alfa Hidroxi Acizi) – cum ar fi acidul glicolic si acidul lactic. Sunt solubili in apa si actioneaza la suprafata pielii find potriviti si pentru pielea normala si uscata.
  • BHA (Beta Hidroxi Acizi) – cel mai popular este acidul salicilic solubil in uleiuri patrunde in profunzimea porilor fiind potrivit pentru pielea grasa sau predispusa la acnee.
  • PHA (Poli Hidroxi Acizi) – cum ar fi gluconolactona si lactobionicul. Sunt mai blanzi decat acizii AHA si BHA fiind potriviti pentru pielea sensibila.
  • Enzime – sunt provenite din fructe precum papaya sau ananas, fiind blande si ajutand la descompunerea celulelor moarte fara a irita pielea, fiind potrivite pentru toate tipurile de ten inclusiv cel sensibil.

Tipul de ten

Atunci cand alegeti cei mai buni exfolianti pentru ten, trebuie sa tineti cont de tipul tenului pe care il aveti. Pentru tenul uscat sau normal, optati pentru un exfoliant cu AHA care exfoliaza delicat si ajuta la hidratarea pielii.

Pentru tenul gras sau mixt optati pentru un exfoliant BHA care curata porii si previne acneea. Iar pentru tenul sensibil se recomanda exfoliantii cu PHA sau enzime naturale care sunt mai blanzi si mai putin iritanti.

Concentratii

Exfoliantii chimici vin in diverse concentratii, astfel ca este esential sa o alegeti pe cea potrivita. Daca sunteti incepatoare, va trebui sa optati pentru o concentratie mai mica de 5% AHA sau 3% BHA.

Daca totusi sunteti o persoana experimentata in ceea ce priveste utilizarea de acizi, puteti opta pentru concentratii mai mari, insa tineti cont de recomandarile producatorilor de fiecare data pentru a evita eventualele iritatii ale pielii.

Formula exfolientilor pentru ten

Este foarte importanta si formula pe care o alegem. Aveti posibilitatea de a opta pentru exfolianti tip gel, creme, solutii sau masti. De pilda, exfoliantii cu formula gel pot fi preferati de catre persoanele cu ten gras in timp ce cremele pentru potrivite pentru persoanele cu ten uscat. Totul depinde de nevoile pielii si preferintele personale.

Cum exfoliem corect tenul?

Incepem cu a curata foarte bine pielea inainte de a exfoliere, utilizand un gel de curatare adecvat nevoilor tenului. Continuam cu aplicarea exfoliantului. Pentru exfoliantii fizici se aplica o cantitate mica pe pielea umeda si se maseaza cu miscari circulare. Se evita aplicarea excesiva pentru prevenirea iritatiilor. Pentru exfoliantii chimici, aplicati o cantitate mica pe pielea uscata evitand zona ochilor. Nu frecati, ci lasati sa actioneze conform instructiunilor.

Clatiti cu apa calduta fara a freca agresiv. Hidratati tenul folosind o crema hidratanta si/sau calmanta, care este esentiala dupa exfoliere. Nu uitati sa folositi crema cu factor de protectie solara pentru a preveni arsurile si hiperpigmentarea.

Este bine ca un ten sensibil sa fie exfoliat o data pe saptamana, un ten uscat sau normal de 1-2 ori pe saptamana, iar un ten gras de 2-3 ori pe saptamana cu exfolianti blanzi.

Intrebari frecvente despre exfoliantii pentru ten : FAQ

Care este diferenta intre exfoliantii AHA si BHA?

AHA sunt acizi solubili in apa, spre exemplu, acidul lactic sau glicolic, actionand la suprafata pielii si sunt potriviti pentru tenul uscat sau sensibil. BHA s unt solubili in grasime, cum ar fi acidul salicilic, penetrand porii in profunzime si sunt potriviti pentru pielea grasa si predispusa la acnee.

Exfolierea poata cauza iritatii?

Da, folosirea excesiva a exfoliantilor sau alegerea unui produs prea puternic poate provoca iritatii. Semnele de iritatie presupun roseata, descuamare, senzatie de arsusa si uscaciune. Optati pentru exfolianti potriviti tipului vostru de peile si incepeti cu o frecventa redusa.

Pot folosi exfolianti daca am ten sensibil?

Da, dar este indicat sa alegi exfolianti blanzi precum sunt cei pe baza de acid lactic sau mandelic, evitand exfoliantii mecanici duri. De asemenea, aplicati exfoliantul mai rar pentru a vedea cum reactioneaza pielea.

Exfoliantii pot fi folosite cu alte produse de skincare?

Sigur ca da, insa sunt de evitat combinatiile agresive. Dupa exfoliere, este recomandat sa utilizam un produs hidratant bland si evitarea produselor iritante precum retinoizii, peroxidul de benzoil sau vitamina C concentrata. De asemenea, aplicati SPF in fiecare zi caci exfolierea sensibilizeaza pielea la radiatiile UV.

Ce se intampla daca nu folosesc exfolianti deloc?

Pielea poate dezvolta un strat mai gros de celule moarte ceea ce poate duce la un aspct tern si pori incarcati. Exfolierea regulata ajuta la regenerarea celulara si la mentinerea unei texturi uniforme si luminoase a pielii, fiind esentiala mai ales pentru cei cu ten gras predispus la acnee sau riduri.

Ce exfoliant este recomandat pentru tenul acneic?

Exfoliantii cu BHA precum acidul salicilic sunt potriviti pentru tenul acneic fiindca patrund in profunzime, curand porii si prevenind formarea cosurilor. Este importanta alegerea unei formule blande pentru evitarea iritatiilor.

Ti-a fost util acest articol?

Logheaza-te si voteaza!

Media notelor 5 / 5. Numar voturi: 39

Niciun vot! Fii prima care voteaza!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *