cele mai bune produse pentru acnee
Ten

Cele mai bune produse pentru acnee

5
(54)

Acneea reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni dermatologice, avand la baza o serie de factori nocivi din mediu. Astazi vom discuta despre tot ceea ce inseamna acnee, dar si despre cele mai bune produse pentru acnee pe care le putem folosi in siguranta acasa.

Ce este acneea?

La baza, acneea este o afectiune inflamatorie cauzata de foliculul sebacee, ce infunda porii cu sebum, conducand ulterior la aparitia bacteriilor. Raspunsul organismului nu intarzie sa apara, astfel ca acesta reactioneaza prin inflamarea zonei si inrosirea pielii.

Deseori, acneea apare in urma schimbarilor hormonale, sub diverse forme, fie ca discutam despre mici puncte inflamate – cosuri, ori chiar pustule si noduli. Neacordand importanta acestei afectiuni, poate conduce la aparitia unor cicatrici inestetice, ceea ce pe termen lung afecteaza imaginea individului si scade stima de sine.

Atat femeile, cat si barbatii se pot confrunta cu acneea. Blocarea porilor determina imposibilitatea pielii de a elimina toxinele produse de glandele sebacee, ceea ce multiplica bacteriile in profunzimea pielii. Un numar mare de persoane se confrunta cu acnee la pubertate, dar in cazul barbatilor, acneea poate capata o forma mai grava, din ucaza hipersecretiei de hormoni androgeni.

Ce tipuri de acnee exista?

Acneea se poate manifesta in mai multe forme, iar multe dintre variantele acesteia nu raspund la produsele cosmetice aplicate acasa sau in saloanele de infrumusetare. Indiscutabil, vizita la dermatolog este obligatorie, fiindca numai un tratament bun poate ajuta la ameliorarea si eliminarea acneei. Iata care sunt cele mai intalnite forme de acnee:

Acneea vulgara

Reprezinta o afectiune cutanata manifestata prin obturarea canaellor sebacee cu sebum, praf, murdarie, inflamand zona. La randul sau, acneea vulgara este de mai multe feluri:

  • acneea comedoniana sau chelioda – care se manifesta prin aparitia punctelor negre sau albe de grasime, in special in zona T, adica nas, frunte si barbie.
  • acneea papulo-pustuloasa – determina aparitia leziunilor rosii numite papule, deoseri, acestea fiind profunde si dureroase. De asemenea, poate crea si leziuni inflamatorii, cu aspect purulent, care apar nu doar pe fata, ci si pe spate, umeri, decolteu, iar netratata poate lasa cicatrici.
  • acneea conglobata – reprezinta cea mai grava forma a acneei vulgare si conduce la aparitia de abscese cu puroi, cicatrici profunde si chiar fistule dureroase. Poate fi prezenta pe fata, decolteu, spate si se poate extinde chiar si pe brate, fese si scalp.

Acneea juvenila

Reprezinta cea mai frecventa forma, fiind afectati circa 80% din tineri. Se datoreaza schimbarilor hormonale, dar si stilului de viata haotic. Determina aparitia punctelor negre sau labe de grasime, iar uneori, chiar si chisturi. Sub nicio forma nu trebuie stoarse, fiindca exista riscul formarii cicatricilor.

In principiu, pentru a evita aparitia acestei forme de acnee, fetele trebuie sa foloseasca produse corespunzatoare, de calitate, potrivite tipului de ten. Igiena este esentiala, iar aici ne referim inclusiv la folosirea prosoapelor curate, dar si la igienizarea corecta si constanta a pensulelor. Pe de alta parte, baietii trebuie sa schimbe des lamele pentru a nu stimula inmultirea bacteriilor.

Acneea rozacee

Se manifesta prin aparitia rosetii, cosurilor sau iritatiile pe nas, pometi, frunte si barbie, mai predispuse fiind femeile cu varsta de peste 30 de ani. Netratata, aceasta poate conduce la aparitia nodulilor inestetici la nivelul fetei si ochilor. Poate aparea din cauza expunerii la soare, consumului de cofeina si alcool, precum si din cauza alimentelor condimentate. In plus, la aparitia acesteia pot contribui si factori precum stresul, baile fierbinti, efortul fizic sau conditiile meteo nefavorabile.

Practic, acesti factori cauzeaza cresterea brusca a fluxului sanguin de la nivelul fetei, dilatand astfel vasele de sange, ceea ce duce la aparitia eritemului. In principiu, tratamentul acesteia presupune administrarea anumitor medicamente ori chiar interventii chirurgicale in cazul nodulilor vechi.

Desi protectia solara este obligatorie in cazul oricarui tip de ten, cu atat mai mult ar trebui sa va protejati daca va confruntati cu aceasta forma de acnee. In plus, nu este o idee buna sa imprumutati fardurile si pensulele de machiaj fiindca afectiunea poate fi raspandita foarte usor.

Acneea chistica – polichistica sau nodulochistica

Reprezinta o forma foarte severa a acneei vulgare, care este si cel mai greu de tratat din cauza profunzimii afectiunii cutanate. Se manifesta sub forma unor eruptiii inflamate si extinse, nodulii fiind tari, durerosi la atingere si dezvoltati subcutanat. Dereglarile hormonale sunt principala cauza a aparitiei acestui tip de acnee, hormonii androgeni producand in exces sebum.

Aceasta forma de acnee apare din cauza glandelor sebacee hiperactive sau din cauza acumularii celulelor moarte in exces la nivelul porilor. Eruptiile inflamate sunt cauzate de ruperea foliculilor si de extinderea infectiei, contaminand si alti foliculi.

In general, tenul gras este cel mai predispus la dezvoltarea acestei forme de acnee, fiindca el este cel care se confrunta cu exces de sebum. Sub nicio forma nu se recomanda stoarcerea cosurilor, ci este recomandat sa consultati un medic dermatolog pentru a va prescrie un tratament potrivit.

Care sunt cauzele aparitiei acneei?

Acneea poate aparea la orice varsta si poate fi declansata de mai multi factori. In general, factorii difera de la o persoana la alta, dar cei mai des intalniti sunt factorii genetici, hormonali, alimentatia neptorivita sau anumite produse cosmetice pe care le folosim.

Atunci cand exista prodispozitie genetica, sansele de a aparea acneea sunt foarte mari. De asemenea, persoanele care se confrunta cu o secretia crescuta de sebum pot fi predispuse la acnee.

Pe de alta parte, alte cauze des inalnite se refera la proliferarea bacteriilor, dereglarile hormonale in mod special la pubertate, alimentatia nepotrivita cu referire la alimentele acide, consumul de cafea, tigari, bacuturi alcoolice, zahar, gluten, grau, stresul care pune presiune pe sistemul nervos, astfel ca nivelul de adrenalina din sange creste ceea ce duce la secretia in exces de cortizol care cauzeaza tulburari hormonale.Folosirea produselor de igiena nepotrivite cu precadere anumite ingrediente din produse pot deveni comedogene sau iritante, blocand porii.

Sunt de evitat creme de fata ce contin substante precum socetyl stearate, isopropyl isostearate, isopropyl palmitate, isopropyl myristate si sodium chloride.

In plus, starea acneei poate fi inrautatita si de transpiratie, umiditatea, hainele prea stramte, sauna, solarul si asa mai departe.

Diagnosticarea acneei

Diagnosticarea acneei trebuie realizata de medicul dermatolog. Astfel, el va stabili diagnosticul corect si cauza infectiei. Diagnosticarea poate presupune urmatoarele:

  • examen micrologic – pentru a verifica daca acneea este, de fapt, o foliculita stafilococica profunda.
  • analize hormonale si consult endocrinologic – in special pentru persoanele care transpira excesiv.
  • consult ginecologic si ecografie ovariana – pentru a verifica existenta chisturilor ovariene, ce pot manifesta concomitent si prin dureri de spate, disconfort abdominal, urinare frecventa, stare de oboseala, acnee.

Tratamente antiacnee

In primul rand, trebuie sa stiti ca nu exista un tratament general valabil pentru toate persoanele. Fiecare persoana reactioneaza diferit la diverse tratamente, iar un remediu bun pentru cineva, poate fi daunator pentru altcineva. Sigur ca anumite forme de acnee pot fi tratate cu anumite produse, insa cand discutam despre forme grave de acnee, se impun proceduri medicale si terapii – Bioptron Zepter, Laser, curatare facila etc.

Anumite tipuri de acnee, in forme mai severe, necesita adminsitrarea de antibiotice, insa acestea vor fi prescrise doar de medicul specialist. Pe de alta parte, comedoanele pot fi tratate cu creme pe baza de retinoizi, peroxid de benzoil. Se recomanda si alte produse pe baza de acid glicolic, acid saliclic, acid azelaic etc, insa acestea trebuie integrate intr-o rutina corecta si folosite corespunzator. Eficienta lor depinde de la o persoana la alta, dar si de forma acneei si gradul de severitate.

Top cele mai bune produse pentru acnee usoara – moderata folosite acasa : Recomandari

Atentie! Utilizarea unor astfel de produse nu inlocuieste vizita la medicul dermatolog. Produsele care vor fi prezentate in continuare sunt cele care au dat randamentul cel mai bun in cazul celor mai multe paciente. Stim ca nu este usor sa tratezi acneea, iar recomandarile oferite vin ca sugestii bune ce va pot ajuta. Nu ezitati sa consultati parerea specialistului fiindca el este cel mai in masura pentru a va recomanda tratamentul corespunzator.

Acne Mask

acne mask

Vezi toata gama

Acne Control

acne control

Vezi toata gama

Biotrade Acne Out

Biotrade acne out

Vezi toata gama

 

Sfaturi utile pentru prevenirea acneei 

Pentru a preveni aparitia acneei ai in vedere cateva recomandari ce iti vor mentine pielea sanatoasa si curata:

  • Acorda atentie igienei personale si ingrijirii tenului folosind produse potrivite.
  • Nu atinge fata cu mainile murdare si nici nu spala tenul excesiv.
  • Utilizeaza produse sigure pentru par si piele noncomedogenice.
  • Curata constant pensulele de machiaj si verifica termenul de valabilitate al produselor.
  • Hidreateaza-te din interior, consumand cantitatea de apa recomandata.
  • Foloseste produse blande de curatare a tenului.
  • Evita consumul excesiv de ciocolata, prajeli, zahar rafinat.
  • Nu stoarce niciodata cosurilor fiindca agraveaza infectia si lasa semne pe fata.
  • Consuma cat mai multe fructe si legume pentru cresterea imunitatii.
  • Evita factorii care stimuleaza transpiratia – expunerea la caanicula, sauna etc.

Intrebari frecvente despre produsele antiacnee #FAQ

Ce tipuri de produse pentru acnee exista pe piata?

Exista o gama foarte variata de produse pentru acnee ce includ geluri, creme, lotiune, spume si masti. Pot contine ingrediente active precum peroxid de benzoil, acid salicilic, retinoizi, antibiotice, acid azelaic.

Cum aleg produsul potrivit pentru tipul meu de piele?

Este important sa cunoasteti nevoile pielii si sa alegeti produsul potrivit. De asemenea, fiecare ten reactioneaza in mod diferit la produse, prin urmare, trebuie sa descoperiti ceea ce vi se potriveste cel mai bine.

Cat timp dureaza sa vad rezultate?

Timpul necesar pentru a vedea rezultatele variaza de la un produs la altul, precum si de la o persoana la alta, respectiv depinde si de severitatea formei de acnee cu care va confruntati. In general, se pot observa primele imbunatatiri intre 4-8 saptamani de utilizare constanta, confom instructiunilor.

Pot folosi mai multe variante similare de produse pentru acnee in acelasi timp?

Utilizarea mai multor produse similare antiacnee creste riscul de iritatii si uscaciune. Incepeti cu o singura gama, eventual, daca observati ca nu are randament, continuati cu alta gama.

Produsele pentru acnee pot avea efecte secundare?

Da, unele produse pentru acnee pot provoca efecte secundare, cum ar fi uscaciune, roseata si descuamare. Daca aceste efecte sunt servere sau persistente, va trebui sa intrerupeti utilizarea produselor.

Produsele pentru acnee sunt sigure pentru toate tipurile de piele?

Majoritatea formulelor sunt sigure pentru diferite tipuri de piele, insa este necesar sa verificati si etichetele pentru a nu contine ingrediente la care voi sunteti alergici sau sensibili.

Ti-a fost util acest articol?

Logheaza-te si voteaza!

Media notelor 5 / 5. Numar voturi: 54

Niciun vot! Fii prima care voteaza!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *