cele mai bune irigatoare bucale
Corp

Cele mai bune irigatoare bucale

5
(54)

Ritualul de igiena orala trebuie completat cu un irigator bucal bun care sa indeparteze cat mai bine resturile de alimente si in zonele greu accesibile periutei clasice sau electrice. Practic, irigatorul bucal denumit si dus bucal vine in completarea periajului, si presupune utilizarea unui jet de apa la presiune mare pentru a elimina eficient acumularile dintre si de pe suprafata dintilor. Conform studiilor, irigatoarele bucale s-au dovedit a fi mai eficient decat atat dentara, reusind sa amelioreze si efecte ale bolii paradontale, gingivitelor, fiind o optiune buna inclusiv pentru persoanele care poarta aparat dentar. Insa, in multitudinea de optiuni pe care le intalnim pe piata, este din ce in ce mai dificil sa identifici cele mai bune irigatoare bucale, motiv pentru care am pregatit un mic ghid de cumparare, dar si o serie de recomandari bune.

Ce tipuri de irigatoare bucale exista?

In principiu, pe piata exista doua categorii de irigatoare bucale: irigatoarele motorizate – tip countertop sau fara fir si irigatoarele atasate la dus sau robinet. Daca tu sau membrii familiei purtati aparat dentar fix, atunci vetti avea nevoie de un irigator oral prevazut cu tehnologie avansate pentru a il monta permanent in baie. Pe de alta parte, in cazul in care obisnuiesti sa calatoresti frecvent, poti opta pentru unul cu portabilitate buna, fara fir, cu alimentare direct de la robinet.

Pe de alta parte, daca bugetul te limiteaza sa te orientezi catre un model cat mai accesibil si poti opta pentru  o varianta motorizata, atunci poti alege sistemul ce presupune conectarea la dusul din baie sau la robinet. Principiul de funcitonare este unul simplu, presurizarea apei depinzand de debitul de la reteaua de apa.

Despre presiunea apei

Presiunea de spalare se refera la valoarea presiunii apei si la numarul de pulsatii pe minut, inclusiv cu cate trepte de viteza poate fi dotat aparatul. Daca spalarea intregii danturi vreti sa se desfasoare rapid, in mai putin de doua minute, atunci optati pentru un aparat cu peste 1500 de impulsuri pe minut. Daca suferiti de paradontoza trebuie sa utilizati mai putine pulsatii, pentru a nu agrava si mai mult efectele acesteia.

De aceea, ideal ar fi sa alegeti un irigator bucal prevazut cu mai multe trepte de viteza, reglabile dupa bunul plac, dar si in functie de necesitati.

Sursa apei folosite

Sursa apei poate fi limitata sau nelimitata, in functie de modelul pentru care optati. Daca dispozitivul va fi folosit de intreaga familie, atunci va recomandam sa optati pentru un irigator countertop cu rezervor de mare capacitate. Sigur ca rezerva de apa este limitata, iar cuva trebuie umpluta periodic. Un volum de minim 1500 ml ar fi ideal. Totodata, mai sunt apreciate si variantele cu conectare direct la robinet, insa montarea si demontarea trebuie realizata manual de fiecare data cand vreti sa folositi irigatorul.

Design irigator bucal

In ceea ce priveste design-ul ar trebui sa aveti in vedere urmatoarele: dimensiunile, manerul ergonomic si diversele accesorii. Daca ai nevoie de un aparat care sa ocupe cat mai putin spatiu, atunci va trebui sa optezi pentru un model cat mai compact. De asemenea, pentru a fi usor de  manevrat, acesta trebuie sa beneficieze de un design ergonomic, cu maner prevazut cu grip anti-alunecare si o forma ce permite prinderea facila cu mana.

Daca aparatul va fi utilizat de intreaga familie, va trebui sa achizionati multiple capete de curatare, pentru fiecare membru al familiei.

Top cele mai bune irigatoare bucale : Recomandari

Irigator bucal Dr. Mayer WT5000

Irigator bucal Dr. Mayer WT5000

Verifica stoc si pret

Prezinta o capacitate a rezevorului de apa de 1600 de litri si atinge 1700 de pulsatii pe minut. Beneficiaza de patru capete standard, un varf pentru irigare adanca subgingivala, un varf ortodontic, un varf pentru curatarea limbii si un varf cu periuta pentru curatarea puntilor si coroanelor.

Irigator bucal profesional Alinty AT77

Irigator bucal profesional Alinty AT77

Verifica stoc si pret

Prezinta o capacitate a rezervoului de apa de 200 de ml si este prevazut cu trei trepte de presiune.Ofera o autonomie de 200 de minute si atinge 2000 de pulsatii pe minut. Totodata, vine la pachet cu cinci capete pentru irigator.

Irigator oral Panasonic Ultrasonic Technology EW1611W503

Irigator oral Panasonic Ultrasonic Technology EW1611W503

Verifica stoc si pret

Este prevazut cu un rezervor de apa cu capacitatea de 600 de ml si are la baza tehnologia cu ultra sunete ce elimina inclusiv tartrul din pungile parodontale. Prezinta un maner ergonomic ce il face usor de manevrat si vine la pachet cu doua capete.

Irigator Bucal Panasonic EW1511W503

Irigator Bucal Panasonic EW1511W503

Verifica stoc si pret

Este prevazut cu cinci trepte de presiune si un rezervor de apa cu capacitatea de 200 de ml. Atinge 1600 de impulsuri pe  minut si curata eficient inclusiv pungile parodontale.  Are la baza tehnologia cu ultrasunete.

Irigator dus bucal profesional Woya WH100

irigator bucal Woya WH100

Verifica stoc si pret

Atinge pana la 1300 de rotatii pe minut si este prevazut cu doua trepte de intensitate. Presiunea poate fi reglata in sase trepte, iar rezervorul din dotare ofera o capacitate de 200 de ml. Pachetul include opt capete.

Cum functioneaza cele mai bune irigatoare bucale?

Irigatoarele bucale sau dusurile bucale sunt utilizate pentru curatarea dintilor si a gingiilor. Functioneaza pe baza unui jet de apa ce pulseaza constant pentru indepartarea resturilor alimentare si a placii bacteriene din spatiile interdentare si de-a lungul liniei gingivale.

Componentele irigatorului

  • Rezervorul de apa – stocheaza apa care va fi utilizata in procesul de curatare. Poate fi umplut cu apa de la robinet, completat cu apa de gura sau solutii antiseptice recomandate de stomatolog.
  • Pompa – genereaza presiune pentru a expulza apa din rezervor prin duza irigatorului.
  • Duza – este partea irigatorului ce directioneaza jetul de apa spre dinti si gingii. Duza poate avea forme dierite si dimensiuni adaptandu-se nevoilor specifice.
  • Controlul presiunii – cele mai multe irigatoare permit utilizatorului sa ajusteze presiunea jetului variind de la presiune mica la presiune mare.

Principiul de functionare

Umpleti rezervorul cu apa sau solutia recomandata. Cand irigatorul este pornit, pompa din interior va incepe sa functioneze creand presiune.

Apa sub presiune este trimisa prin duza, generand un jet puternic de apa. Utilizatorul va trebui sa directioneze jetul de apa spre spatiile interdentare si de-a lungul liniei gingivale, pentru indepartarea resturilor alimentare si a placii bacteriene.

Este important sa incepeti folosirea aparatului la o presiune mica daca nu ati mai folosit un astfel de aparat sau daca aveti gingiile sensibile. Folositi-l regulat, de preferat zilnic, pentru o igiena orala optima.

Intrebari frecvente despre irigatoarele bucale: FAQ

Ce beneficii ofera un irigator bucal folosit in mod regulat?

Imbunatateste sanatatea gingiilor reducand inflamatia, indeparteaza resturilor alimentare si placa bacteriana din zonele greu accesibile, poate fi folosit si de catre persoanele cu aparate dentare, implanturi sau coroane si reduce respiratia urat mirositoare.

Irigatorul bucal poate inlocui periajul si folosirea atei dentare?

Nu. Irigatorul bucal este un supliment la periaj si folosirea atei dentare, nu un inlocuitor. Periajul dentar si folosirea atei dentare sunt esentiale pentru o igiena orala completa.

Cine ar trebui sa foloseasca irigatorul bucal?

Irigatorul bucal este recomandat pentru persoanele cu gingii sensibile sau care pot sangera usor, pentru cei care poarta aparate dentare sau au implanturi, coroane si punti, persoanele cu boli parodontale si pentru oricine isi doreste sa imbunatateasca igiena orala.

Cat de des ar trebui sa folosesc un irigator bucal?

De regula, este recomandat sa il folositi in fiecare zi, inainte de somn. Cu toate acestea, frecventa poate varia de la un pacient la altul in functie de nevoi si recomandarile medicului.

Pot folosi un irigator bucal daca am sensibilitate dentara?

Da, multe irigatoare bucale au setari de presiune ajustabile, astfel incat sa poti alege un nivel confortabil pentru dintii si gingiile tale sensibile. Este recomandat sa incepi cu cea mai mica presiune si sa o cresti treptat, daca este necesar.

Ce tip de apa ar trebui sa folosesc in irigatorul bucal?

Este recomandat sa folosesti apa de la robinet, apa filtrata sau apa fiarta si racita. Evita utilizarea apei minerale sau a altor lichide care ar putea deteriora dispozitivul. De asemenea, poti adauga apa de gura sau solutii antibacteriene, daca dispozitivul permite acest lucru.

Irigatoarele bucale sunt sigure pentru copii?

Da, irigatoarele bucale sunt sigure pentru copii, dar este recomandat sa fie utilizate sub supravegherea unui adult si sa se foloseasca setarile de presiune cele mai scazute. Consultati un medic dentist inainte de a incepe utilizarea unui irigator bucal pentru copii.

Ti-a fost util acest articol?

Logheaza-te si voteaza!

Media notelor 5 / 5. Numar voturi: 54

Niciun vot! Fii prima care voteaza!

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

  1. Cristina spune:

    Folosesc irigatorul Panasonic de ceva timp, este foarte bun si rezistent. Recomand!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *